Štvrtkovou krátkou traťou sa skončili školské MS v Palerme.

Po pondelkovej dlhej trati boli v utorok na programe najvyššej svetovej súťaže „školákov“ na Sicílii štafety priateľstva. Zloženie každej štafety bolo nalosované tak, aby každý člen bol z inej krajiny. Pretekalo sa na šprintovej mape priamo v Palerme. Na trati sa pretekári dostali do rôznych zákutí. Bežali krásnymi ulicami, ale aj uličkami, ktoré naháňali strach svojou ošarpanosťou, špinou, neporiadkom a biedou. Na výsledkoch v tomto prípade veľmi nezáležalo. Hlavnou myšlienkou bolo nadväzovanie a upevnenie dobrých vzťahov medzi mládežou z rôznych krajín sveta. V stredu počas voľného dňa si účastníci opäť prezreli Palermo, tentoraz už len tie naozaj najkrajšie miesta.
Vo štvrtok sa o konečnom poradí rozhodovalo na krátkej trati. Naše dievčatá Terezka, Terezka a Magda, ktoré štartovali za školské družstvo Gymnázia sv. Uršule v kategórii W1 SCHOOL bežali na trati s 13 ks, dĺžkou 3,6 km a prevýšením 90 m. Mapa bola takmer celá zelená. Hustý porast, neznáme pichľavé rastliny sťažovali nie len beh, ale aj viditeľnosť. Dohľadávky tak boli celkom náročné.
Magda si svojim vyrovnaným výkonom vybehla opäť 15. miesto, Terezka Pružincová obsadila veľmi peknú 29 priečku z viac ako 100 členného štartového poľa a Terezka Števicová mala na trati smolu, lebo si zranila členok, ktorý ju následne obmedzoval v pohybe. V celkovom hodnotení sa školské družstvo našich dievčat umiestnilo na výbornom 6. mieste z 22 zúčastnených krajín! Dievčatám k výsledku gratulujeme!
Na dojmy zo Sicílie som sa po návrate spýtala Terezky Števicovej, ktorá nadšene odpovedala:
„Bol to naozaj veľmi super jedinečný zážitok. Pri pretekoch priateľstva som sa zoznámila s Belgičanom a Španielkou, s ktorými som bola v tíme, Preteky boli v Palerme v starom meste kde sme spoznali skutočný sicílsky život. Je tam krásna a trochu nebezpečná príroda, nádherne more. Okrem behu mi to dalo to, že som spoznala super nových ľudí.“
A o tom ten náš „orienťák“ je. Na pretekoch spoznávame nové krajiny, rozmanitú prírodu, rôzne mestá a ich kultúru a hlavne nových ľudí. Decká, oplatí sa vám trénovať!

Atmosféru z podujatia si môžete pozrieť tu:
foto Sicília od Michal Krajčík
Určite tam nájdete aj naše baby.

O autentické zážitky sa podelila aj Terezka Pružincová v nasledujúcich riadkoch.

„Minulý týždeň som absolvovala školské majstrovstvá sveta v orientačnou behu na Sicílii. Do Talianska  sme cestovali autobusom. Bola to dlhá a náročná cesta. Trvala dva dni aj s prenocovaním. Po príchode sme sa ubytovali. Druhý deň nás čakal prvý tréning. Oboznámili sme sa s prostredím a dozvedeli sme sa nové informácie o vegetácii na Sicílii. Napr. kríky majú husté pichľave tŕne. Neskôr sme sa presunuli do Palerma, kde sa konal uvítací ceremoniál, v ktorom bol zahrnutý pochod ulicami Palerma. Na druhý deň nás čakal prvý pretek- Long. Bol zameraný na dlhé postupy a presné dohľadávky. Nasledujúci deň doobeda sme mali oddych, ktorý sme trávili na pláži pri mori. Poobede sa konali ‚štafety priateľstva‘, kde sme sa rozdelili do tímov po troch bežcoch, pričom každý bol z inej krajiny. V mojom tíme som mala Škóta a Rumunku. Po zmene programu sa na další deň pripravovali predstavenia vlastnej krajiny. My ako Slováci sme tancovali originálne ľudovky, ktoré sme zakončili dávkou skupiny Horkýže Slíže. Obecenstvu sa to páčilo a nebálo sa pridať sa do nášho ‚vláčiku‘. Nasledovala výmena predmetov, ktoré charakterizovali daný národ napr. jedlo, mapy a ručné výrobky.
Záverečný deň boli preteky- middle, ktoré boli zamerané hlavne na podrobné čítanie mapy. Našťastie sa nestali žiadne vážne zranenia okrem vyvrtnuteho členku. Večer sa konalo vyhodnotenie pretekov a naši Slovenskí reprezentanti často obsadzovali popredné priečky. Večer a zároveň cely pobyt na Sicílii sme zakončili banketom a poslednou rozlúčkou s novými zahraničnými priateľmi. Ráno sme sa pobalili a vrátili sme sa po dvojdňovej ceste opäť na Slovensko. Môj celkový pohľad spätne je veľmi pozitívny a neľutujem, že som sa zúčastnila. Teším sa z nových priateľstiev a cením si, že som spoznala mladých ľudí z rôznych krajín. -C

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *