ISF 2019 sú už len minulosť

Komu sa nechce čítať, pozrite podstatu, kto má čas a chuť, čítajte.

Oficiálne výsledky

oficiálne video

foto by Michal Elias

foto by Dominic Ditri

Posledné dva týždne pre odchodom boli pre Alenu a Maroša veľmi hektické. Okrem snahy o perfektné doladenie detí sme sa pasovali so zabezpečením nácviku kultúrneho programu (dopadlo to skvele!), vybavovaním milión formalít a detailov od výmyslu sveta cez spriaznené organizácie ako SZOŠ, SAŠŠ, rodičia a kluby, samotní pretekári. Počet prichádzajúcich e-mailov na moju adresu sa blížil každým večerom k dvojciferným číslam + sms a spústa priamych otázok cez telefóny…
V nedeľu pred odletom už ale boli „odfajkané“ všetky poznámky na VIP papieri…
Ešte vďaka Komanovcom dorazili posledné tričká „Slovakia“ a rýchlo sa dopredu – ak sa to dá – aspoň trochu vyspať (tušila som že to bude náročná dovolenka…)
Ráno nás pred domom čakal Mercedes s taxikárom Lacim a už sa auto plné repre batohov, krojov, batožiny a samozrejme nás rúti na Mlynské Nivy. Formality-papiere, rozdelenie posledných vecí do batohov, kde ostalo ešte trochu miesta…cesta na Schwechat ubehla rýchlo, v polospánku nastupujeme do lietadla smer Waršava – malé meškanie nás síce trošku prebralo, ale ešte sme to neprežívali. Zobudilo ma až prvé ujúkanie dievčat pri vzlietaní a potom sme už (my tréneri) nespali do konca týždňa takmer vôbec. Meškanie druhého lietadla do Tallinu, prestup do organizátorskeho busu, slabé tri hodinky po rovnej ceste priamo na juh, do miesta plného medailí. Koľko z nich si povezieme cestou naspäť?
Ubytovali nás v domčekoch typickej severskej architekúry, pekných a útulných. Trénersky domček bol na opačnom konci areálu, čo sa zdá, že má výhody, ale verte, nabehala som tam viac km ako decká na trati…všetko by bolo fajn, keby sme tam boli na O-campe a nie MS. Tak veľmi preferovaná družba medzi národmi nám bola umožnená so Srbmi a Litovcami, ostatní bývali inde…
V utorok ráno – v deň oficiálneho tréningu vstávam o 04,30 hod, aby som si mohla v kľude zašportovať aj ja-veď mám dovču !!! Vbehnem do lesa hneď za chatkou, po 20m krásna jama ako maľovaná… navôkol nádherný les, estónsky, pekný, s bažinkamia a bažinami, lyžiarskymi-bežeckými traťami. Ešte že som mala mobil na fotenie objektov do novej knižky. Stále si dudrem popod nos-neexistuje, že tu nie je mapa-O-bežci sú predsa inteligentí ľudia, pri ubytovaní s kapacitou 150miest takýto les bez mapy, neverím!!! Nos kartografa neklame, proste tu je určite mapa, viem to!
A zrazu, hľa… areál pevných kontrol-kontrola kameň v údolíčku-hneď fotím, letím do tábora ako s nasoleným zadkom… je 7 hodín ráno, zháňom organizátorov, nech nám dajú mapy na tréning…sto negatívnych odpovedí, ja si tvrdohlavo hudiem svoje, zostrujem výrazy až k tomu, že je ich povinnosť nám tu mapu poskytnúť…okolo desiatej celá výprava vyráža na mapový tréning…väčšina detí ešte nebola v severskom lese: ukážky odtieňov zelenej a typov bažiniek a terénnych detailov určite mnohým prospeli…To čo nám oficiálne poskytli na tréning bola podľa mňa veľmi nedostatočná ukážka pred longom.
Poobede odchádzame na oficiálny tréning-nemáme dostatočné info, či bude alebo nie zapnutý SIAC systém, organizácia nebola celkom jasná, ale nakoniec sme kúsok lesa predsa len videli, aj keď na každej ks boli celé zhluky pretekárov…pozreli sme model štartového koridoru. Rýchlo do busu a späť na ubytko, večera a plní očakávaní šup do perín.
Ráno sa prebúdzame spolu so slniečkom, nálada v tíme je výborná. Už večer sme si tréneri rozdelili pozície v karanténe, na štarte a v cieli tak, aby decká mali všade niekoho dospelého na pomoc.  A veru zišlo sa, riešili sme zabudnuté veci na ubytovaní, akreditačnú kartičku na štarte, takmer zmeškaný štart…deti sú deti a potrebujú aktívnu pomoc dospelých, najmä ak sú na veľkých pretekoch prvý krát.
Na štarte sme sa snažili udržiavať cool náladu, ale teda niekedy som mala čo robiť, aby som vykúzlila na detskej tváričke aspoň malinký úsmev. Stres je nepriateľ šťastia.
Po štyroch hodinách na štarte bežím 2,7 km do arény plná očakávania dobrých správ a tie sa hnď dostali: Adam je majster sveta !!! UFF, tak to som fakt nečakala, super !!! rýchlo pozerám výsledky, decká mi rozprávajú jedno cez druhé svoje dojmy, kto kde ako prečo…niektorí šťastní, niektorí sklamaní. Tak to veľkom športe chodí.

A k veci – FBA pretekári:
M2  school: 11. Filip, 21. Tomáš, 32. Viktor, 35. Adam G, 37. Jakub
W2 selected: 14. Rebecca

Zaslúžený deň voľna-prší, teplota prudko klesá kdesi po 10 st. C. Čaká nás návšteva AHAA centra – vedecko náučné centrum pre všetky vekové kategórie, podobné nášmu Auréliu, len o poriadny kus väčšie. Niečo fajn na vybláznenie, rozptýlenie a únik z napätej reality MS. Po 4 hodinách vyrážame do silného dažďa absolvovať návštevu historických miest Tartu s navigáciou a poučnými otázkami v tablete. Naša skupina minimalizuje vzdialenosti, všetci sme mokrí ako myši, je nám zima a sme hladní. Sklamanie nás čakalo v cieli našej historickej prechádzky (ktorá by bola v inom počasí krásna, zábavná, poučná a nádherná), v športovej hale s preplnenými šatňami, kde sme na obed dostali jednu studenú bagetu, banán a 1/2l studenej vody vo fľaške. Ešte že vieme tancovať odzemok, ktorý zahreje, máme kopec jedla zo Slovenska, ktoré sme chceli rozdávať, a tak parenice a klobásy idú v prvom rade do hladných brušiek malých Slovákov. Ale mali sme dosť aj na rozdávanie – decká vzorne splnili pokyny, čo majú vziať do batožiny z domu.
Kmitáme aby sme pripravili  stôl na Večer národov, krájame syry, klobásy, chystáme bryndzovú pomázanku, cukríky, keksíky, ukladáme mapy, propagačné materiály, darčeky…decká sa chystajú na kultúru, prezliekanie, precvičovanie, viažeme mašle do vlasov. Tréneri nadväzujú medzinárodné kontakty na najvyššej úrovni. A už to vypuklo, nastupuje prvá krajina s prezentovaní svojej krajiny. Každá výprava má 5min, aby ostatným ukázala svoju domovinu. Naši chlapci tancujú Odzemok, všetko vyšlo, dokonca aj gate popadali do pol zadkov ako sa patrí. Pridávajú sa dievčatá s Karičkou, mašle vejú vo vetre, veľký potlesk… padá mi ďalší kameň zo srdca – aj toto dopadlo super !!!
Po vystúpení všetkých krajín sa 800 ľudí pohybuje medzi stolíkmi s jedlom a prezentami, vykladáme, dopĺňame čo máme… neostali sme v hanbe, všetkého sme mali dosť-ako sa na pohostinných Slovákov patrí. Vinea je number one, keby sme mali 100l, aj to sa bez problémov vypije..
Unavení z celého dňa nasadáme opäť do busov a hurá do postelí. Zajtra nás čaká posledná vážna vec – Middle.
Ráno vstávam ako obyčajne-ešte pred škovránakmi, pozerám oknom, Ó, nie, predpoveď vyšla – je 04,30hod a sneží. Nejdem behať. Dnes budem opäť 4 hodiny na štarte, koľko je asi stupňov, keď sneží? nechcem si to predstaviť-aj keď to nie je ťažká matematika… o 6,30 otváram oči znovu. Už nesneží. Vonku je snehová chumelica !!! Navrávam, že všetko ide podľa plánu, veď som o tom vedela už doma, že bude zima!!! Vybieham z periny, chystám všetko čo treba, budím chalaňov trénerov, nahlas spievam “ Nesneží, a Ty si na lyžiarskom zájazde…“ obraciam to na srandu, ale deckám je napriek tomu zima…našťastie je na štart len 300m z karantény =budovy školy. Aj tak niektorí nedočkavci vkročili do karantény zbytočne skoro a tak si to tam vytrpeli…smiešny štart MS – takmer na asfaltke a dokonca bolo vidieť mapový štart, takže si mohli pozerať, kadiaľ súperi odbiehajú, čudné…
Posledného vyprevádzam -tak ako na longu -Maxa a už zmrznutá ako nanuk bežím do arény po výsledky. Wau, Tamara je tretia, ďalšia medaila ! A veľké baby majú bronz v družstvách, úžasné !

A naši malí Farmaceuti?
M2 school: 11. Filip, 17. Tomáš, 21. Jakub, 24. Adam G., 32. Viktor
W2 selected: 14. Rebecca

Zajtra nás čaká súťaž priateľstva: približne 800 pretekárov dostalo večer mená svojich dvoch partnerov z iných krajín. Ráno mali 45 min na to, aby sa na štadióne zoznámili a rozdelili si 49 kontrol spôsobom scorelaufu, pričom každý pretekár musel zozbierať najmenj desať a na troch kontrolách sa museli stretnúť. Trojčlenné tímy museli dobehnúť do cieľa spolu, držiac sa za ruky.  To sa stalo osudné Klárke, keď je parťáci boli až príliš rýchli a Kláre na dobehu vyskočilo jabĺčko. Strávili sme spolu 4 hodinky v sanitke a následne v nemocnici v Tartu, ale Klára bola veľmi statočná. Polovičná sádra od stehna až po členok síce nie je pekný darček, ale aj tak sme večer vyrazili na banket.
Stretnutie v inej športovej hale začalo vyhlásením výsledkov tímov, po ktorom mal začať dlho očakávaný banket – diskotéka pre decká a jediné oficiálne nepracovné stretnutie všetkých trénerov.
Organizátori si to ale poňali po svojom aj decká naštartované na diskotéku museli ešte poriadnu chvíľu sedieť a tlieskať roôznym miestnym kultúrnym vystúpeniam a neúnavnej hlavnej organizátorke. Začatá diskotéka mala grády, al eDJ bol zjavne hluchý, pretože sála sa otriasla tak, že sa tam nedalo vydržať, monohí odchádzali von, kde boli ale len 2 st. C. Vo VIP miestnosti ste si nepočuli vlastné slová…po chvíli zháňam taxík a paá redckami sa vraciame na ubytko. Ostatní ostávajú a prichádzajú ohluchnutí asi hodinku po nás. Okolo pol jednej padám do posletele s nastaveným budíkom o 20min, o druhej ráno nám odchádza bus do tallinu, odtiaľ na Schwechat a domov.

Aké to bolo?
Ako tréner si dovolím zhodnotiť len „našich“. Chalani OK-som veľmi spokojná s prácou Jakuba, ktorý je s nami len čosi vyše roka a som veľmi rada, že Adam sa zaťal aspoň v poslednej časti prípravy a dosiahol pekné výsledky. Traja „stabiláci“ Filip, Tomáš a Viktor presne ukázali čo v nich je, vieme, čo máme robiť ďalej.
No a Rebecca? Veľmi pekné obidve umiestnenia – podobne ako Filip, aktívna práca a chuť do tréningu naplno sa odrazila v krásnych miestach na oboch tratiach.
Pre celú šesticu veľká pochvala !!! A by som nezabudla na Maroša, tomu ďakujem za plnenie mojich trénerksych vrtochov v podobe roznosu veľkého počtu ks a výbornej oponentúre mojich trénerskych nápadov.
Boto to:
Pekné.
Náročné.
Poučné.
A hlavne výzva na prípravu o dva roky v SRBSKU !!!

One thought on “ISF 2019 sú už len minulosť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *